2017 aasta käsitööõlled

Blood Meridian

Blood Meridian

Sour Red Ale

“Whatever in creation exists without my knowledge exists without my consent.”

– Judge Holden, “Blood Meridian, or the Evening Redness in the West”

Blood Meridian on hoomamatult mitmekihiline ja nüansirikas punane hapu õlu, mille kirjeldamisel võib sõnadest puudu jääda. Küll aga sobib ta suurepäraselt küllusliku toidulaua kõrvale punast veini asendama.

Ainult andmed

ABV: 5.5% OG: 14.0P FG: 3.9P IBU: 10 EBC: 33

Untappd Link

Endspiel

Endspiel

Barleywine

Ruuduline võitlusväli on hõredaks jäänud. Viimased alles jäänud malendid valmistuvad otsustavaks heitluseks. Iga vigur on hiiglane, iga mõte on oluline ja iga liigutus on otsustav.

See barleywine on nagu male lõppmäng – vähe erinevaid linnaseid ja humalaid, kuid seda olulisem on nende kokku sobitamise roll ja viis. Etturiks on värsked Eestis kasvanud humalad, mis lõppmängus lipuks said.

Ainult andmed

ABV: 9.5% OG: 25.0P FG: 9.0P IBU: 52 EBC: 44

Untappd Link

e-Pood

Kazbek

Kazbek

International IPA

Legendi järgi tõi Kazbeki mäetipult kohalik kangelane Pkharmat inimestele jumalate käest tule ja pani alguse nahi rahvale. Pkharmat’il endal läks vähe kehvemini. Kuri jumal Sela püüdis ta kinni, aheldas Kazbeki mäe külge ja igal hommikul tuleb pistrik Ida tema maksaga maiustama.

Lisaks tulele on Kaukasusest pärit ka metsik humal, mis on üheks Kazbeki humala esivanemaks. Nii on see melissi, mündi ja küpse papaia lõhnaga tulnud tuld tooma külma ja kõledasse ameerika humalate maailma. Pruulmeistri suhted pistrikega on jäänud heatahtlikeks.

Ainult andmed

ABV: 4.7% OG: 13.2P FG: 4.5P IBU: 50 EBC: 15

Blog Untappd Link

e-Pood

Reibas Rottweiler

Reibas Rottweiler

Rye doppelbock

Nii nagu odavad õudusfilmid on ära rikkunud rottweileri maine, nõnda on odavad ja kanged laagrid ära rikkunud topeltbocki nime. Aga nii nagu koerasõber teab, et rottweiler on suure südamega truu kaaslane, nõnda teab ka õllesõber, et topeltbock on väärika ajalooga õllestiil.

See kange, linnaseline ja magusapoolne õlu oli „vedel leib“, mis aitas vanasti munkadel paastuaja rõõmsalt üle elada. Leiva teemast kantuna on selle õlle sisse kah ohtralt rukkilinnaseid lisatud.

Ainult andmed

ABV: 7.0% OG: 18.0P FG: 5.5P IBU: 23 EBC: 44

Untappd Link

Heckle

Heckle

American Pale Ale

This beer shouts in the face of boring beer and bad comedy. We called it „Heckle” for a reason! This beer is brewed by and for Comedy Estonia team.

Ainult andmed

ABV: 4.7% OG: 12.1P FG: 3.0P IBU: 35 EBC: 16

Untappd Link

e-Pood

Blackmouth Cur

Blackmouth Cur

American Pale Ale

Blackmouth Cur on austusavaldus Ameerika käsitööõlle pioneeridele. See õlu on saanud inspiratsiooni ameerika-tüüpi klassikalisest Pale Ale’ist.

Tänapäeval on see õllestiil laialt levinud, kuid 70-ndate lõpul oli tegemist õllega, mis oli ehmatavalt teistsugune. See oli kangem kui tollal levinud õlled ja seal kasutati Ameerika humalaid, mida peeti nende tugeva ja omapärase maitse tõttu õlle pruulimiseks sobimatuks.

Tänaseks on Cascade humalatest saanud ameerika-tüüpi õllede tunnus. See greibi- ja männilõhnaline humal on ka Blackmouth Cur’i allkirjaks. Merevaigukarva värv, uhke vahukiht ja Vienna linnastest tulev linnaseline ja kergelt karamelline järelmaitse on meie kummardus pruulmeistritele, kes julgesid ja tahtsid õlle maitse taas esikohale seada.

Ainult andmed

ABV: 5.2% OG: 13.1P FG: 3.5P IBU: 23 EBC: 24

Blog Untappd Link

e-Pood

Kas te olete täna õhtul vaba?

Kas te olete täna õhtul vaba?

Low Alcohol Pale Ale

Karge ja tsitruseline alkoholivaene õlu, mis on mõeldud mõnusaks janukustutajaks või kaaslaseks hea söögi kõrvale.

Ainult andmed

ABV: 0.5% OG: N/A FG: N/A IBU: 21 EBC: 27

Untappd Link

e-Pood

Suur India

Suur India

West Coast IPA

India Pale Ale on üks suur rännumees. Juba 18. sajandil eksporditi seda kanget ja humalast õlut Inglismaalt Indiasse. Ajapikku eksport vaibus ja möödunud sajandi keskpaigaks oli see erakordne õllestiil unarusse vajunud. IPA taaselustasid Ameerika käsitööõllemeistrid 80-ndatel. IPA sündis uuesti kangemana, humalasemana ja populaarsemana kui kunagi varem. Kuuldused sellest suurepärasest õllest jõudsid ka Euroopasse ja nii saabus kadunud poeg suure ringiga koju.

Nüüd on killuke hullhumalast ajalugu selles pudelis sinuni jõudnud. Selles kullakarva õlles peavad pidu Simcoe, Amarillo ja Columbus humalad ja ega millegi muu jaoks siin ruumi jäägi.

Ainult andmed

ABV: 7.0% OG: 16.3P FG: 3.3P IBU: 90 EBC: 20

Untappd Link

e-Pood

Väike India

Väike India

Session IPA

Kellele siis humalad ei meeldiks? Üks korralik humalapomm tõmbab õllesõpra nagu palderjan kassi.

Humaladoosi saamiseks pöörab asjatundja oma pilgu IPA ehk India Pale Ale’i poole. See on õllestiil, kus väljendit “liiga palju humalaid” ei ole olemas. Paraku näeb IPA ette ka päris korraliku koguse alkoholi, ikka 7% ja 8% ja rohkemgi veel. Igasse olukorda aga kange õlu ei sobi. Alkohol on ikkagi alkohol ja tark õllesõber käib sellega ettevaatlikult ringi.

Mis oleks, kui üks IPA oleks küll hullupööra humalane, aga alkoholi oleks õige napilt? Just see ta on – Väike India. Õige lahja kraam, kuhu on ohtralt Columbuse, Simcoe ja Amarillo humalat sisse pandud.

Ainult andmed

ABV: 2.7% OG: 8.1P FG: 2.9P IBU: 41 EBC: 13

Blog Untappd Link

e-Pood

Tagasi Etioopiasse

Tagasi Etioopiasse

Coffee Märzen

Lähme tagasi Etioopiasse – kohvi sünnimaale. Otsime üles selle võluväe, mis kohvi Euroopasse tõi ja need lummavad aroomid, mis meid aastasadu köitnud on. Ja ega me siin pruulikojas selle kõigega midagi muud teha oskagi kui õlle sisse panna. Kohvi valisid välja KAFO kohvimeistrid ja nii on pudelis Etioopia kohv, mis on käsitsi kergelt röstitud. Eks ikka selleks, et kõik maitsevarjundid hästi välja tuleks.

Tagasi Etioopiasse on ehtsa araabika kohviga maitsestatud märzen, kus õlle vaoshoitud iseloom laseb kohvil särada.

Ainult andmed

ABV: 4.7% OG: 13.6P FG: 3.5P IBU: 19 EBC: 20

Untappd Link

Suur Reheahi

Suur Reheahi

Rye Stout

Eestlased on rukkirahvas. Leivavili oli meile püha juba siis, kui mujal maailmas veel rukist umbrohuks peeti. Elasime ju viljaga koos. Rehielamu oli talu kõige tähtsam hoone – rehetare partel kuivatati viljavihkusid, rehealusel käis rehepeks ja kambrites kasvasid üles meie esivanemad. Rehetare ehteks oli suur reheahi. See andis kambritesse sooja, selle leegil podisesid toidupajad ja sügaval kõhus valmis hea must rukkileib.

Suur Reheahi on rukki stout, millest õhkub reheahju soojust ja vanade aegade väärikust. Kes teab, äkki sobib ka tänapäeval ümber Suure Rehahju juttu vesta.

Ainult andmed

ABV: 9% OG: 21P FG: 5P IBU: 45 EBC: 60

Untappd Link

Casper

Casper

Belgian Dark Strong Ale

Ühel pisikesel troopilisel saarel Aafrika lähedal peab koerake Casper Belgia tüüpi baari, kus saab maiustada Belgia jäätise, vahvlite, kokteilide ja muidugi ka õllega. Kui nõnda kauges kohas saab olla Belgia hing, siis saab ka Eestis pruulida Belgia õlut.

Casper on Belgian Dark Strong Ale, mille puuviljase aroomi tegijaks on Belgia pärm ning magusa maitse annab Abbey linnas.

Ainult andmed

ABV: 8.0% OG: 18.2P FG: 3.5P IBU: 24 EBC: 31

Untappd Link

32. august

32. august

Blond Ale

Kord otsutas üks seltskond tudengeid, et nemad ei lepi suve lõpuga. Nii ei tulnud neil pärast 31. augustit mitte 1. september vaid 32. august. Ja näiteks uue aasta esimene päev oli hoopis 154. august. Lehe Pruulikoja 32. august on kerge suvine õlu, mis on kättesaadav aastaringi.

See on mõeldud nendele, kes suve oma südames läbi pori, halla ja lume uude aastasse viivad. Selles kerge kehaga heledas õlles on keskse koha sisse võtnud eksootiliste puuviljade aroomiga Amarillo humal.

Ainult andmed

ABV: 4.2% OG: 11.4P FG: 3.5P IBU: 25 EBC: 10

Untappd Link

Lõbus Njuufa

Lõbus Njuufa

Black IPA

Kui sulle koerad just päris vastukarva ei ole, siis mingil hetkel oled kindlasti imetlenud mõnda newfoundland’i koera ehk njuufat. Ta on pilgupüüdja, ja põhjusega – majesteetlik, massiivne ja tugev koer, kellest kiirgab väärikust ning heasüdamlikkust.

Just see sõbralik hiiglane on andnud inspiratsiooni “Lõbusale Njuufale”. Ka õlu on suur, must ja sõbralik. Jõulise keha annavad õllele Vienna, Munichi ja Pilsneri linnased, tumemusta värvi saamiseks on lisatud röstitud linnaseid ja sõbraliku humalamaitse jaoks Citra ja Cascade humalaid.

Erinevalt oma vaprusega legendaarseks saanud koeratõust, njuufa õlu su elu päästa ei suuda. Küll aga võib ta ühe sõpradega veedetud õhtu soojemaks teha.

Ainult andmed

ABV: 6.5% OG: 16.2P FG: 4.3P IBU: 47 EBC: 47

Blog Untappd Link