Kazbek

2016-07-07 / Kirjutas: Tarmo / Umbes 2 minutit lugemist

Kazbek

Esimene kohtumine Kazbek humalaga oli juba 2014 aasta sügisel kui külastasime Nürnbergis joogitootjatele mõeldud messi BrauBeviale. Sellel tohutusuurel näitusel olid väljas ka paljude maade humalatootjad. Seal jäid silma, või õigemini ninna, Tšehhi ja Slovaki humalaaretajad oma uuemate humalatega. Vahepeal tundus, et kõik põnevad humalad aretatakse ainult Ameerika Ühendriikides ja Euroopa on jäänud oma Saaz’i peal puhkama. Näitusel kogetu kinnitas, et ka Euroopa aretajad on uuesti keti peale saanud ja väntavad päris agaralt. Mitmed põnevad humalad olid veel aretusjärgus ja neil ei olnud veel päris oma nimegi. Kazbekil oli nimi olemas ja juba siis võlus ta meid oma magusate troopiliste puuviljade erakordse aroomiga.

Paraku oli meil 2014 aastal kõvasti tegemist sellega, et piisavalt palju oma esimest kolme käsitööõlut pruulida ning pruulikojale eluliselt olulisi laiendusi hankida. Seetõttu lükkus uute ja mängulisemate õllede pruulimine tulevikku. Selleks suveks said lõpuks proovipruulid tehtud ja Kazbek humal pettumusi ei valmistanud. Juba esimesed katsetused said pruulikojas paljude lemmikuks oma mõnusalt magusa ja puuviljase aroomiga ning Euroopa humalale omase noobli ja vaoshoitud mõrususega. Selleks, et seda erilist humalat parimal viisil nautida saaks tegime ühehumala IPA, mille pruulimisel on kasutatud ainult Kazbek humalat.

Kuna pruulimise aeg jäi suvesse, siis otsustasime teha natuke madalama alkoholisisaldusega session IPA, mis sobiks ka suvel janu kustutama ilma, et liigsuure alkoholiprotsendi pärast muretsema peaks.

Pildi autor on Lidia Ilona ja pilt on pärit Wikimedia Commons’ist