2019 aasta käsitööõlled

My Heart's in the Highlands

My Heart's in the Highlands

Single malt peated ale aged in sherry barrels

“Wherever I wander, wherever I rove,
The hills of the Highlands for ever I love.”

Seekord olid meie innustajateks Šoti mägismaa ja šoti viski. Pruulisime selle õlle turbasuitsulinnastega ja lasime sellel siis pikalt šerrivaadis küpseda. Tulemuseks on midagi, mis meenutab kääritatud viskit, kui midagi sellist üldse olemas on.

Kuna see õlu on erakordselt kange, siis on seda mõistlik nautida nagu viskit - väikesest klaasist väikeste sõõmude kaupa.

Elamus: Vähene vahukiht, mis valamisel tekib kaob kibekiirelt ja jätab klaasi oranžika õlle. Aroomis on ahju peal kuivatatud õunad, väheke datleid ja karamelli. Peategelased on muidugi turbasuits ja sherrivaat.

Kui aroomis oli alkohol üsna peidetud, siis maitses ei saa 21% kangusest kuidagi üle ega ümber. Puuviljaselt ja magusalt algavale sõõmule astub kiirel sammul sekka soojendav alkohol. Õlle iseloomu on selles õlles vähe. Pigem tasub sarnast kogemust otsida kange alkoholi maalt. Turbasuitsuliköör või miks mitte ka šoti viski.

Lõpetama jääb pikk ja tugev turbasuits, mis vaheldumisi linnaste magusama küljega jääb kurku hellitama.

Ainult andmed

ABV: 21.9% OG: N/A FG: N/A IBU: N/A EBC: N/A

Untappd Link

e-Pood

Ravnodenstvie Islay ba

Ravnodenstvie Islay ba

Imperial Stout

Külluslik šokolaadilinnastega pruulitud ja Madagascari vaniljega maitsestatud imperial stout on sündinud koostöös Peterburi pruulmeistritega. Selles pudelis on Ravnodenstvie eriversioon, mis on pikalt järelküpsenud suitsuses Šoti viski vaatides.

Ainult andmed

ABV: 12,0% OG: 28 FG: 8 IBU: 110 EBC: 120

Untappd Link

e-Pood

Singularity

Singularity

Barrel Aged Imperial Stout

“It is done. I am Alpha and Omega, the beginning and the end. I will give unto him that is athirst of the fountain of the water of life freely.”

Revelation 21:6

Ainult andmed

ABV: 18% OG: N/A FG: N/A IBU: N/A EBC: N/A

Untappd Link

e-Pood

Pimedaim tund enne koitu

Pimedaim tund enne koitu

Barrel-aged maple and tonka bean stout

Pimedamail tunnil enne koitu, kui tundub, et valgust enam polegi, kanname meie oma südames tuld. See pisike säde meie sees kannab kogu maailma soojust ja valgus kuni päikesetõusuni.

“Pimedaim tund enne koitu” on sügavmust vaadis küpsenud imperial stout, mille sünge välimuse sisse on peidetud lootuskiirena särav vahtrasiirup ja eksootilised tonkaoad.

Elamus: Sügavmusta õlut katab õhem pruunikas vahukiht, mis taandub kiirelt üksikuteks pitsisaarekesteks.

Aroomis on vihjed eelseisvale piduroale. Siit leiab nii vanilje, mandlid, martsipani kui ka vahtrasiirupi.

Keskmaitses läheb lahti priiskamine ja pillerkaar. Täidlane suutunnetus kühveldab maitsemeeltele ohtralt hõrgutisi – magus vahtrasiirup, aromaatne mokka kohv, tumemõru 98% šokolaad, magusad mandlid ja karamelline iiriskomm.

Lõpus proovivad humala mõrusus ja tammevaadi tanniiin jõudu näidata, kuid see ülestõus surutuakse kiirelt ja armutult magustoiduvürtside ja vahtrasiirupi poolt maha.

Ainult andmed

ABV: 10.5% OG: 25.5P FG: 6.9P IBU: 70 EBC: 130

Untappd Link

e-Pood

Hetk

Hetk

Bourbon barrel-aged cherry ale

Hetk. Kõigi võimaluste algus. Juhuslikult kokku sattunud pilgud. Lause, mis jäigi lõpetamata. Naeratus, mis saab särasilmse vastuse. Otsustav hingetõmme, et alustada vestlust. Kohmetult, tervituseks tõstetud käsi. Hetk, millest võib alata igavik, või mitte midagi peale mälestuse, mis lõpuks kustub koos sinuga.

„Hetk“ on kirsiõlu, kus leiavad teineteist burboonivaadi jõuline iseloom ja kirsside mänglev mitmekülgsus.

Elamus: “Hetk” on teistsugune kirsiõlu. Selle asemel, et sobitada kirsse hapude õlledega astub “Hetk” isepäiselt hoopis teises suunas ja kirsid saavad endale kaaslaseks burboonivaadi.

Aroomis seda avastamisrõõmu jätkub – burboonivaadi vanilje, punased marjad, tume kukekomm, mesi, värskelt lõigatud kirsioks.

Maitse alguses on kirsi hapukus segatud karamelli magususega. Keskpaigas liituvad tammevaadi puidused noodid ja vähene tanniin. Lõppmaitses jääb pikalt keelele magushapu kirss, mis mängib erinevate burboodivaadi nüanssidega.

Ainult andmed

ABV: 8.0% OG: 19.5P FG: 5.4P IBU: 70 EBC: N/A

Untappd Link

e-Pood

I Am What I Am

I Am What I Am

Barrel-aged naturally fermented very strong Belgian golden ale

I am what I am, and I do what I do. I expect nothing and accept everything.

Kas see on õlu? Võimalik. See on pärmiga kääritatud, linnastest veest ja humalatest jook.

Miks? Naturaalne kääritamine nii kangete õllede puhul loob palju unikaalseid aroome ja maitseid. Patt oleks seda kanti mitte uurida.

Kas see on tõesti strong Belgian golden ale? Tõenäoliselt mitte, aga see oli lähtepunkt.

Mida ma veel peaks teadma? See on väga kange õlu, parim on seda nautida nagu portveini - väikese klaasiga pika aja jooksul.

Ainult andmed

ABV: 20.0% OG: N/A FG: N/A IBU: N/A EBC: N/A

Untappd Link

e-Pood

Kodanluse Diskreetne Võlu Rye Barrel Edition

Kodanluse Diskreetne Võlu Rye Barrel Edition

Barrel Aged Bière de Garde

Kodanluse Diskreetne Võlu sai endale noorema venna “Rye Barrel Eddition’i” näol. Kui algne versioon segas Bière de Garde’i veiniste nootidega, siis seekord on pudelis hele õlu, mis laseb viskivaadi tammistel ja vaniljestel nootidel särada.

Elamus: Helebeež vaht katab paksu kihina kuldse tooniga õlut. Vaht vaibub ruttu õhukeseks kirmeks, mis püsib kaua ja jääb klaasiserva keeruka pitsiga katma.

Aroomis on tammevaadi vanilje, värsked punased marjad ja muidugi ka rukkiviski ise.

Esimene sõõm. Kerge õlu laseb rukkiviski vaadil särada. Magus-vaniljene esmamaitse saab kiirelt seltsiks mõrkjamad tanniinid ja nisu hapukuse.

Lõppmaitse jääb kurku soojendama nagu sõõm viskit, kus tammevaadi kergelt koov tanniin teeb koostööd kange heleda õllega.

Ainult andmed

ABV: 9.5% OG: 19.6P FG: 2.6P IBU: 40 EBC: 12

Untappd Link

e-Pood

Kodanluse Diskreetne Võlu

Kodanluse Diskreetne Võlu

Barrel Aged Bière de Garde

Kodanluse Diskreetne Võlu on Jurançon magusa veini vaadis küpsenud Bière de Garde. See õlu läheneb vaadilaagerdustele oma nurga alt. Jõuliste maitsete ja tugevate destilaatide võitluse asemel on pudelis hele ja veiniste nootidega flirtivalt kerge ja mitmekihiline õlu.

Elamus: Õrnkollane vaht katab paksu kihina sügavkollast, koldes tooniga õlut. Vaht vaibub ruttu õhukeseks kirmeks, mis püsib kaua ja jääb klaasiserva keeruka pitsiga katma.

Aroomis on esikohal üks puuviljane virr-varr, kus kohal on küll kõik, aga esikohale ei pretendeeri keegi. Melon, vanilje, üle küpsenud hilissügisene pirn, värskelt sadanud vihm, punased marjad, jah, kõik on olemas.

Keskmaitsele annab sherrilikke toone veinivaat. Sõõmu jääb lõpetama magusate lõunamaa puuviljade segu mida ilmestavad vanilje toonid. Lõppmaitses on tunda tammevaadis küpsenud kuud. Mõrkjas tanniin on kergelt koov ja lõpetab sobivalt selle elamuse.

Ainult andmed

ABV: 9.5% OG: 19.6P FG: 2.6P IBU: 40 EBC: 12

Untappd Link

e-Pood

1839

1839

East India Pale Ale

See ei ole sinu isa IPA, see on su vana-vana-vana-isa IPA. Pruulitud nii nagu seda 19 sajandi alguses ikka tehti. Burtoni vee ja ohtra East Kent Golding humalaga.

Troopilist merereisi ei hakanud me ette võtma, küll aga küpsesid vähesed tammevaadid kogu meie kuuma suve õues, saades osa nii kuumast päikesest kui jahedatest öödest.

Ajastule kohaselt võttis aastapikkusest küpsemisest osa ka brettanomyces claussenii. Tänapäeva IPA’ga see õlu ei sarnane, aga eks elu olegi edasi läinud. 19 saj. alguses ei olnud ei nutitelefone ega Internetti, elektrist rääkimata.

Elamus: Kui korgiga maadlemine on lõppenud, siis saab klaasi täita sügavkollase, kergelt punaka tooniga, kirkalt selge õllega, mille õbluke vahukiht kiirelt hajub.

Aroomis on brett, ei mitte see hobusetekk või laudalüürika, vaid vana hea inglise Brettanomyces claussenii. Elegantselt puuviljane, sõstraselt marjane, värskelt vürtsikas. Siit ja sealt sealt on tammevaadi vanilje läbi kumamas.

Esimene sõõm. Aeg ja tammevaat on sellel IPA’l kõik nurgad ümaraks lihvinud. Breti puuviljane mõrkjus ja linnase magusus sätivad ennast viisakalt tantsuplatsile valssi keerutama. Esimesed vaoshoitud sammud muutuvad kiiresti uljasteks poognateks et siis kirgliku ja vürtsika embusega lõppeda.

Ja lõpp. Jah, see on IPA. Vaikselt aga kindlalt hakkab kõik see humalakilode mõrusus ennast keele peale kokku korjama. Kui nüüd on kannatust oodata ennem järgmist lonksu, siis saab selle mõrkja meki muutumist nautida kohe mitme minuti jagu.

Ainult andmed

ABV: 9.5% OG: 19.6P FG: 2.6P IBU: 80 EBC: 9

Untappd Link

e-Pood

Huitzilopotctli

Huitzilopotctli

Habanero Spiced Stout Laphroaig BA

Huitzilopochtli algab teravalt ja järel käib tal tuli ja suits justkui samanimelisel Asteekide sõjajumalal. Austa ja sa oled igavesti tema kaitse all.

Ainult andmed

ABV: 10,5% OG: 25 FG: 6,8 IBU: 60 EBC: 65

Untappd Link

e-Pood

Yin 25/Yang 75

Yin 25/Yang 75

Wild Brett Belgian Strong Bourbon BA Solera Cognac

Yin 25% Yang 75% on segu kahest täielikult vastanduvast metsikust ja hapust õllest, mis tasakaalustavad teineteist ning muutuvad aastate möödudes üheks.

Ainult andmed

ABV: 9,5% OG: 18,3 FG: 1,1 IBU: 10 EBC: 20

Untappd Link

e-Pood

Yin 75/Yang 25

Yin 75/Yang 25

Wild Brett Belgian Strong Bourbon BA Solera Cognac

Yin 75% Yang 25% on segu kahest täielikult vastanduvast metsikust ja hapust õllest, mis tasakaalustavad teineteist ning muutuvad aastate möödudes üheks.

Ainult andmed

ABV: 9,5% OG: 18,3 FG: 1,1 IBU: 10 EBC: 17

Untappd Link

e-Pood

Three Pleasures - Whiskey

Three Pleasures - Whiskey

Rye doppelbock aged in rye barrels

See on sagimist täis baar kesklinnas mille lähedal põrkad juhuslikult kokku om vana tuttavaga. Ammu pole üksteist näinud, päris mitu aastat tuleb. Tellite kaks rukkiviskit ja proovite leida kõige vaiksema koha selle lahedas baaris, mis on täidetud rõõmsa reedeõhtuse meluga. Rääkida on päris palju.

“Three pleasures - rye” on rukkiviski vaadis küpsenud rukkiga pruulitud doppelbock.

Elamus: See on tumepruun, peaaegu mustjas õlu kauni beeži vahuga. Aroomis on esiplaanil tammevaadist tulnud puidusus ja vaadilaagerduse vanilje.

Kui tammevaadid kipuvad õlle kuivaks ja tanniiniseks tegema, siis seekord on vaat leidnud väärilise vastase. Jõulise kehaga linnaseline doppelbock kergelt järgi ei anna. Kahe kange kokku põrkamisest on sündinud müriaad maitseid. Röstitud rukkileib, kuivatatud puuviljad, Cubano kohv, rosinad, melass ning rukki hapukad ja vürtsikad toonid.

Järlemaitses jäävad keelele mängima vaadivanilje ja rukkilinnased.

Ainult andmed

ABV: 9.0% OG: 18.5P FG: 5.0P IBU: 22 EBC: 70

Untappd Link

e-Pood

Mea Culpa

Mea Culpa

Bourbon Barrel Aged Quadrupel

“I confess to you,
my brothers and sisters,
that I have greatly sinned,
in my thoughts and in my words,
in what I have done and in what I have failed to do,
through my fault, through my fault,
through my most grievous fault;”

Burboonivaadis küpsenud belgian quadrupel, mis mõeldud meeleparanduseks kõigile, kes ulakustega patustanud.

Ainult andmed

ABV: 12.0% OG: N/A FG: N/A IBU: N/A EBC: N/A

Untappd Link

e-Pood

Suur Paks Mastif BA

Suur Paks Mastif BA

Barrel Aged Barleywine

Inglise mastif on päris suur koer ja tal ei ole kuhugi kiiret. Niisama ringi jooksmas teda juba naljalt ei näe. Samamoodi vajab aega ka aristokraatlike juurtega barleywine. Seda nii küpsemise kui nautimise jaoks. Korralik barleywine valmib aastaid, kui mitte aastakümneid. Nautimiseks piisab, kui leida üks vaba õhtu, portveini klaas ja mõnusa tulega kamin.

Suur Paks Mastif on inglise barleywine, mille tegelik iseloom sünnib aastate käigus. See, 2014. aastal pruulitud, on küpsenud vaid ühe aasta ja seetõttu on pruulmeistri arvates tema paremad päevad veel ees. Aastavanuselt jõuab poodidesse vaid pisike osa kogu pruulist, enamus jääb kindlasse kohta paremat aega ootama.

Konjakivaadis küpsenud eriversioon.

Ainult andmed

ABV: 9.6% OG: 22.8P FG: 6.2P IBU: 60 EBC: 44

Untappd Link

e-Pood

Reibas Rottweiler BA

Reibas Rottweiler BA

Barrel Aged Rye doppelbock

Nii nagu odavad õudusfilmid on ära rikkunud rottweileri maine, nõnda on odavad ja kanged laagrid ära rikkunud topeltbocki nime. Aga nii nagu koerasõber teab, et rottweiler on suure südamega truu kaaslane, nõnda teab ka õllesõber, et topeltbock on väärika ajalooga õllestiil.

See kange, linnaseline ja magusapoolne õlu oli „vedel leib“, mis aitas vanasti munkadel paastuaja rõõmsalt üle elada. Leiva teemast kantuna on selle õlle sisse kah ohtralt rukkilinnaseid lisatud.

Rummivaadis küpsenud eripruul.

Ainult andmed

ABV: 7.0% OG: 18.0P FG: 5.5P IBU: 23 EBC: 44

Untappd Link

e-Pood

Suur Paks Mastif

Suur Paks Mastif

Barleywine

Inglise mastif on päris suur koer ja tal ei ole kuhugi kiiret. Niisama ringi jooksmas teda juba naljalt ei näe. Samamoodi vajab aega ka aristokraatlike juurtega barleywine. Seda nii küpsemise kui nautimise jaoks. Korralik barleywine valmib aastaid, kui mitte aastakümneid. Nautimiseks piisab, kui leida üks vaba õhtu, portveini klaas ja mõnusa tulega kamin.

Suur Paks Mastif on inglise barleywine, mille tegelik iseloom sünnib aastate käigus. See, 2014. aastal pruulitud, on küpsenud vaid ühe aasta ja seetõttu on pruulmeistri arvates tema paremad päevad veel ees. Aastavanuselt jõuab poodidesse vaid pisike osa kogu pruulist, enamus jääb kindlasse kohta paremat aega ootama.

Ainult andmed

ABV: 9.6% OG: 22.8P FG: 6.2P IBU: 60 EBC: 44

Untappd Link

e-Pood

Mägi Eile Saar Must

Mägi Eile Saar Must

Barrel aged barleywine

Need sõnad meie keeles on pärit meie iidsetelt esivanematelt. Nendelt, kes tulid siia, tuulise mere äärde, 10 000 aastat tagasi. Sellest ajast toob meid tänapäeva kõikide möödunud päevade katkematu kee. Meil on täna oma riik ja me oleme vabad. Järgmise 10 000 aasta taha lähme me samamoodi. Päev päeva järel. Iga päev täidetud meie tegudega.

“Mägi Eile Saar Must” on pikka aega burboonivaadis küpsenud barleywine, mis on valminud Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks.

Ainult andmed

ABV: 11.0% OG: 24.9P FG: 6.0P IBU: 52 EBC: 44

Untappd Link

e-Pood