Sigtuna Kuldsed Väravad pruulimine

2018-05-03 / Kirjutas: Tarmo / Umbes 2 minutit lugemist

“Sigtuna Kuldsed Väravad” on retk ajalukku. Meil, Eestis, on oma õllepruulimise tava, mis on üks vanemaid elusaid õllepruulimise viise Euroopas. Jah, seesama „Saaremaa koduõlu“ on rohkem kui tuhat aastat vana katkematu traditsioon, mida on üle kümnete põlvede isalt pojale edasi antud.

Õlle pruulimine on elus tava ja see muutub koos aja ja inimestega. Meie soov oli vaadata päris kaugele minevikku. Nii umbes 1000 aasta taha. See on keeruline retk. Selleks, et mitte teelt eksida kutsusime endale appi Arveti ja Alo Pihtla õlleköögist.

Pihtla õlleköök on Eesti sõltumatut väikepruulimist elus hoidnud aastakümneid. Saarlase jonnakuse ja järjekindlusega on nad pruulinud Saaremaa koduõlut läbi erinevate aegade alates vabariigi taastamisest. Nii võtsid nad kaasa kotitäie Saaremaa kadakaid, 27 aastat pruulimiskogemust ja tulid Keilasse, et meiega koos ajalugu uurida.

Lõkkes tuliseks aetud kividega õlletegu on tänaseks alles jäänud vaid rahvajuttudes, aga on üsna kindel, et vanasti just sel viisil meskimiseks vajalik temperatuur saadi. Metallist nõud olid väiksed, haruldased ja kallid. Sellist katelt, millega saaks kogu meski kuumaks ajada naljalt leida ei olnud. Tulised kivid meski sees annavad ka õlle maitsele suitsuseid ja karamelliseid noote juurde.

Humala asemel maitsestasime selle õlle angervaksa õite ja koirohuga1q1 Seda muidugi lisaks kadakale, sest just kadakas on selle õlle peamine staar.

Kuna sõjad ja riigikorrad on meie pruulitraditsiooni räsinud, siis ajaloolise eesti taluõlle pärmi teadaolevalt säilinud ei ole. Pärmi laenasime Norrast, kus vanadest pärmipärgadest on iidsed pärmitüved tänapäeva pruulmeistriteni toodud. Käärimine ise toimub muidugi lahtises vaadis.