Pärm – sõber, vend ja seltsimees

2013-11-01 / Kirjutas: Tarmo / Umbes 1 minut lugemist

Pärm – sõber, vend ja seltsimees

Humalatest ja linnastest on juba juttu olnud. Veel üks oluline õlle koostisosa on pärm. Ega pärmi lihtsalt koostisosaks nimetada õige ole. Erinevalt muust kraamist on pärm elus olend, kes virde sees oma toimetamisi toimetama hakkab. Seega on tegemist rohkem partneri kui koostisosaga. Eesti seadusandlus ei luba küll hetkel veel pärmi juhatuse liikmeks panna. Aga kui seda ei saa teha, siis tuleb pärmi igal muul viisil suure lugupidamisega suhtuda. Hoolitseda selle eest, et tal liiga soe ega külm ei ole. Et tuba oleks puhas ja hapnikku piisavalt. Et oleks piisavalt süüa-juua ning et söök ikka härradele maitseks. Vastutasuks muudab pärm tünnitäie linnaseloputusvett hõrguks ja maitsvaks õlleks.

Lisaks suhkrute alkoholiks tegemisele jätab pärm õlle sisse oma hinge ja iseloomu, mida õllesõber sealt oma rõõmuks leida võib. See on päris tubli tulemus. Aga ega ta päris üksi ka ei ole. Ühe tuhandeliitrise laari tegemisel on töös umbes 90 triljonit pärmirakku. See on siis 90 ja veel 12 nulli sinna otsa, selline siis 90 000 000 000 000.

Pildil on õllepärm – Saccharomyces cerevisiae. See on umbes 3000 kordne suurendus, mis on tehtud skaneeriva elektronmikroskoobiga.