Aus Karu Tuleb

2015-02-01 / Kirjutas: Tarmo / Umbes 2 minutit lugemist

Aus Karu Tuleb

“Aus Karu Tuleb” on justkui kogu aeg olemas olnud. Teda on igal aastal pühadeõlleks pruulitud. Tegemist on meie kõige vanema retseptiga, mis Lehe Pruulikoja nime all poodidesse on jõudnud. Rohkem õllesid nii varajasest kodupruuliperioodist aja katsumisele vastu pidanud ei ole. Esialgse ideena pidi “karu” olema russian imperial stout, aga sellisena ta kunagi ilmavalgust ei näinudki. Nii pärmi valik kui apelsinikoor viitavad rohkem sinna Belgia kanti. Küll jäi sellest esialgsest plaanist õllele külge see idanaabrile viitav nimi.

Täpne nime saamise lugu ei olnud ka enam hästi meeles, aga õnneks oli säilinud Skype vestluse ajalugu:

[20.11.2010 21:23:37] Tarmo Tali: Plaanin homme ühte mõrtsukat teha [20.11.2010 21:23:56] Tarmo Tali: aga ei tea, kas panna nimeks “Suur Must Karu” või “Suur Must Karu Tuleb” [20.11.2010 21:24:14] Tarmo Tali: kui jumal annab ja hästi läheb siis peaks miski 8% vol kätte saama [20.11.2010 22:25:33] Marko Anspal: pane nimeks “Aus Karu Tuleb”

See “mõrtsukas” on muidugi oma aja kontekstis. Aastal 2010 ei olnud imperial stout veel eestlaste rahvusjook, mida oleks võetud soojenduseks enne tõsisemate õllede juurde minekut.

Kuigi “karu” retsept on läbi aegade üsna muutumatu olnud, sattus ühte pruuli eksimuse tõttu topelt kogus nelki. Ja nii see karu tuli tol aastal nelkidega, kandes nime “Aus Karu Tuleb Punaste Nelkidega”.

Ja üks asi veel. Kui me tavaliselt oma õlledele toidusoovitusi ei jaga, siis “karu” on erand – ta sobib pagana kenasti tummise šokolaadikoogi kõrvale.

Foto autor: NPS/K. Jalone