Ajakapsel

2017-02-01 / Kirjutas: Tarmo / Umbes 2 minutit lugemist

Ajakapsel

Ühel erakordselt palaval septembripäeval sattusin päeva lõpetama meie Saksamaa partneri Bambergi õllepoes. Õllepood on selle asutuse kohta ehk pisut liiga lihtne nimetus, pigem on tegemist klubiga, kus leti taga on paberitega pruulmeister ja õllesommeljee ning kus kohalikud käsitööõlle fännid käivad koos õllesid maitsmas ja muljeid jagamas. Ka sel korral oli kaasa toodud mitmeid erilisi õllesid. Kohalik õllemaailm on aukartustäratav. Umbes Narva suuruses linnas on 9 pruulikoda ja Bambergi ümbruses on ka säilinud tava, kus igal külal on oma pruulikoda. Bambergist on ka pärit Schlenkerla pruulikoda, kus tehakse maailmakuulsat suitsuõlut.

Mulle jäi silma üks üsna räbaldunud olemisega pudel. Nähes minu uurivat pilku selgitas pudeli tooja, et tegemist on pruulikoja korrastamise käigus välja tulnud õllega, mis oli peidus olnud üle 8 aasta. Meie käsitööõlle ajaloo taustal on 8 aastat üsna erakordse aeg. Bambergis aga mõõdavad pruulikojad oma vanust sajanditega. Seega ei antud armu ka 8-aastasele pudelile ning avati ka see maitsmiseks.

8 aastat vana bock

Selline aeg oli õllele mõjunud üsna erakordselt. Pimetestis ei oleks osanud seda jooki õllena äragi tunda. See, et humala aroom poole aasta jooksul pea olematuks hajub on laialt teada. 8 aastat suudab aga ära lammutada ka humalate mõrususe. Selle eest on olnud aga piisavalt aega, et alkohol ja jääksuhkrud saaks keerukaid estreid punuda. Läbi korgi lekkiv hapnik oli lisanud kamaluga sherrinoote. Põnev ja mitmekihiline jook.

Ainult üks küsimus jäi mind piinama. Kuidas seda kogemust küll jagada saaks? Ega neid 10-aastaseid õllesid päris iga nurga peal ei vedele. Võiks muidugi ise pruulida, aga siis peab 10 aastat ootama. Samas, mida rutem pruulida, seda rutem jõuab ka 10 aastat vana õlu kohale. Nii sündiski pärast paari proovipruuli “Ajakapsel”. Selleks, et tekiks võrdlusmoment otsustasime poole pruulist kohe müüki panna ja teise poole kümneks aastaks kindlasse kohta ära peita. Et ka värskel õlle mingi põnev nüanss küljes oleks sai seda õlut ohtralt sherrivaadi laastudega maitsestatud.