Humalad ehk Laskmata Karu Käbid
2013-10-03 / Kirjutas: Tarmo / Umbes 1 minut lugemist
Selleks, et pruulimine käima lükata on vaja suures koguses kraami millest õlut pruulida. Käsitööõlle pruulimisel on parajaks pähkliks humalate hankimine. Need ajad, mis pildil on kujutatud, on ammu möödas. Humalaid ei jagata enam ainult mõruhumalaks ja aroomihumalaks vaid usina sordiaretuse tulemusena on nüüd pruulmeistrile mõtlemiseks ja õllesõbrale nautimiseks saadaval terve aroomide ja maitsete pillerkaar. Vaevalt on tekkinud turule piisav kogus Amarillo ja Simcoe humalaid kui uuteks staarhumalateks on saanud Citra ja Nelson Sauvin. Humalat kasvatatakse maailmas üsna vähestes kohtades ning kehv aasta või haigusepideemia võib suure osa saagist hävitada. Nii juhtus näiteks 2007 aastal, kus ühel hetkel käsitööõllede jaoks vajalikke humalaid lihtsalt ei olnud; isegi kalli raha eest mitte. Pruuli või männikäbidega kui tahad. Nii ongi praegusel ajal tavaks saanud humalate peale lepinguid sõlmida. Vanemad pruulikojad sõlmivad praegu lepinguid 2015 aasta saagi peale, meie aga alustava käsitööõlle pruulikojana teeme lepinguid käesoleva aasta saagi peale, et 2014. aasta humalarikkalt ühele poole saada. Selle kõrval tundub laskmata karu naha jagamine täitsa tavaline toimetamine.
Pilt on võetud siit – http://www.flickr.com/photos/57768042@N00/sets/72157622462793915